Duidelijkheid over aandelen Vliegveld. Tynaarlo krijgt ze ! Wij blijven Oranjewoud wantrouwen!
Leefbaar Tynaarlo houdt aandeelhouder Oranjewoud scherp in de gaten omtrent Airport Eelde
De soap die we de afgelopen dagen voorgeschoteld kregen, is wat ons betreft een duidelijk signaal voor de toekomst en een voorbeeld van de ware aard en bedoelingen van aandeelhouder Oranjewoud en haar voorzitter Jorrit Volkers.
Waar wij bij de aankoop van de aandelen van Groningen al vraagtekens hebben gezet, meldde Volkers dat het aantal aandelen voor hem niets uitmaakte. Dat was nu toevallig 26% maar had ook 1% kunnen zijn. Het gaat om het vliegveld, zegt hij. Hoe onbetrouwbaar ben je dan als je een half jaar later doodleuk schriftelijk aangeeft dat je de aandelen van Assen wil hebben en daarmee de grootste aandeelhouder wordt ? En dat nadat Tynaarlo heeft aangegeven de aandelen in beheer te willen nemen, dit gauw te willen blokkeren door te zeggen dat jij ze al wilde hebben. Wat ons betreft wordt het wantrouwen dan nog groter dan zij al was.
Wij denken namelijk dat de intenties anders zijn. De kans dat het vliegveld steun krijgt van de rijksoverheid is zeer zeer klein. Dat zou dan zomaar eens het einde van het vliegveld kunnen zijn en dan ??? Dan ligt er 240 hectare grond. Dat is 2,4 miljoen M2 wat als bouwgrondprijs zomaar 600 miljoen euro (!) waard kan zijn. Volgens de eigen opgave van de huidige bestuurders (rapport huidige directie van september 2020) zijn de directe kosten (cash out) van eventuele sluiting geschat op minimaal € 38 mln, en het verlies aan regionale werkgelegenheid en andere economische effecten op € 132 mln. Dan is toch heel simpel de rekensom dat er ruim 400 miljoen euro aan stille reserves liggen die verdeeld worden onder aandeelhouders als ze besluiten GAE te sluiten. En weet u……… dat kunnen de aandeelhouders gewoon besluiten. Ook al gaat het Rijk over de huidige bestemming. Maar daarvan heeft de minister al gezegd dat die situatie inderdaad verandert als er geen vliegveld activiteiten meer zijn.
Dat wij ons als aandeelhouder moeten inspannen (er alles aan doen) om het een vliegveld te laten blijven bestaan, wordt door velen echter opgeklopt tot een oneindige verplichting, waarbij de aandeelhouders eindeloos blijven betalen. Een aandeelhouder is niet verplicht om tekorten bij te passen. Sterker nog: het feit dat Oranjewoud 26% van de aandelen bezit en NIETS bijdraagt, is al bewijs genoeg van onze stelling. Aan onze initiële inspanningsverplichting hebben wij al ruimschoots voldaan. Er zijn vele miljoenen belastinggeld in het vliegveld gestopt.
Als er geen exploitant te vinden is die een vliegveld wil exploiteren (en wie dat wil, meld je dan meteen) dan is deze inspanningsverplichting een wassen neus. Kortom, een groot aandeelhouder kan wel degelijk het vliegveld sluiten en vervolgens ontwikkelplannen maken.
Er zijn meer voorbeelden waar dit speelde. Neem PBH Zuidlaren:
Ook daar lagen allemaal overeenkomsten en intentieverklaringen , ook door allemaal partijen ondertekend, bezegeld met allemaal partijen die over elkaar heen vielen in de media om maar te roepen dat er nimmer ook maar een woning zou worden gebouwd op de achterzijde van het PBH terrein en dat het altijd een evenementencomplex zou blijven.
En zie………. Ook dat gaat gewoon gebeuren omdat het exploiteren van een evenementencomplex niet meer haalbaar is nu er geen exploitant meer is. Dan veranderen heel snel de standpunten en worden oude idealen ook zomaar weer overboord gegooid.
Kortom, er schuilt een levensgroot gevaar in het laten groeien van de aandelenpositie van Fb Oranjewoud. Een partij die zelf en met aan hen gelieerde partijen en vriendjes volop participeert en investeert in projectontwikkeling en vastgoed. Wij zullen er dan ook alles aan doen om dat te voorkomen en blijven er bij de Raad van Tynaarlo op aandringen: denk na en houd nu de 14 % aandelen die we in handen hebben. Alleen aan tafel hebben we iets in de melk te brokkelen en, als het mis gaat, dan delen we als Tynaarlo in de opbrengsten.
Hieronder een artikel in DvhN ter verduidelijking van wat er is gebeurd.
Het DvhN artikel van 8 januari 2021;
De Asser aandelen in Groningen Airport Eelde gaan toch allemaal (tijdelijk) naar de gemeente Tynaarlo. Stichting FB Oranjewoud heeft haar aanbod om ze over te nemen ingetrokken.
Dat zijn de aandeelhouders vrijdag gezamenlijk overeengekomen, melden ze vrijdagmiddag in een door de provincie Drenthe verstuurd persbericht. Donderdag was Jorrit Volkers, directeur van FB Oranjewoud, dat nog niet van plan, zei hij tegen DVHN.
De gemeenteraad van Tynaarlo nam dinsdagavond het besluit om de aandelen (tijdelijk) over te nemen, zodat ze in ieder geval niet in handen komen van FB Oranjewoud. Dit in de vooronderstelling dat de andere aandeelhouders dat prima vonden. ,,Alle aandeelhouders vonden het een goed idee dat de aandelen tijdelijk bij ons komen’’, zei Wiersema dinsdag tegen de raad.
Met name Leefbaar Tynaarlo is niet overtuigd van de goede bedoelingen van de Friese stichting.
Door de overname een tijdelijk karakter te geven, kan in een later stadium nog worden gekeken naar herverdeling. Op deze manier wordt tijd gewonnen, na 10 januari zouden ook derden zich kunnen melden voor de aandelen van Assen.
Als reactie op het raadsbesluit van dinsdag liet Jorrit Volkers donderdag echter weten dat de aandelen dan maar verdeeld moesten worden. ,,Als Tynaarlo ze ook wil hebben, zullen ze volgens de statuten naar rato worden verdeeld’’, zei hij desgevraagd. ,,Die rekensom kunt u zelf wel maken. Maar wij trekken onze brief [met het aanbod om de aandelen te kopen] niet terug.’’
Tynaarlo zou dan van 4 naar 5,33 procent gaan, in plaats van 4 naar 14 procent. FB Oranjewoud zou op 34,67 procent uitkomen en de grootste aandeelhouder worden. De provincies Groningen en Drenthe bezitten ieder 30 procent van de aandelen.
Tynaarlo’s wethouder Hanneke Wiersema reageerde donderdagavond nog verbaasd op deze houding. ,,Ik weet daar niets van’’, zei ze.
Verbazing en boosheid waren al gewekt
Vrijdagochtend spraken de aandeelhouders elkaar en werd uiteindelijk besloten om de aandelen toch maar allemaal aan Tynaarlo te gunnen.
Volkers, en ook Wiersema, hadden toen al verbazing en boosheid gewekt onder raadsleden. Een aantal vond dat Wiersema de raad verkeerd had voorgelicht, een aantal wantrouwt FB Oranjewoud nog meer dan voorheen. Waar ze het over eens zijn, is dat de commotie en onduidelijkheid geen goed signaal is richting het Rijk, waar een miljoenenbijdrage van wordt gevraagd.
Wat vrijdag precies de doorslag heeft gegeven om de zaak op deze manier op te lossen, staat niet in het persbericht.
,,Wij vinden dit ook een prima oplossing’’, zegt Jorrit Volkers in het persbericht. Waarom hij overstag is gegaan, wordt echter niet duidelijk. Hij was vrijdag telefonisch niet bereikbaar. Wethouder Hanneke Wiersema verwijst naar Drents gedeputeerde Cees Bijl. Diens woordvoerder zegt dat in goed overleg voor deze oplossing is gekozen.
Op sociale media vlogen diverse raadsleden elkaar verbaal in de haren, vanwege de kwestie. De fractie van GroenLinks in Tynaarlo heeft het college een aantal schriftelijke vragen gesteld over de hele gang van zaken.
Bron; DvhN / Arnoud Bodde