Wethouder René Kraaijenbrink over het centrum van Eelde door Tom Meijers | jul 29, 2020 |
“Ik ben niet de boze wethouder die niet wil, maar aan afspraken dien je je te houden”
EELDE – In navolging van een nieuw, integraal centrumplan ingediend door Eelder ondernemers, is men in Eelde onlangs gestart met een petitie ‘Verbeterd Centrum Eelde’. Verantwoordelijk wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) plaatst er zijn kanttekening bij: “Deze petitie gaat gedeeltelijk over terrein waar men geen beschikking over heeft.” Daarmee doelt de wethouder op de grond van voormalig platenzaak Doedens en garage Koops. “Dat is eigendom van Bouwfonds Property Development (BPD), de projectontwikkelaar die contractueel het hele plan van de failliet verklaarde projectontwikkelaar Vastgoud heeft overgenomen. We zitten middenin een procedure waarin afspraken zijn gemaakt. Daar kan en mag je niet zomaar aan voorbijgaan. We gaan eigenlijk gewoon verder op het punt waar we met Vastgoud gebleven zijn”, laat de wethouder weten.
Al jaren is het centrum van Eelde een zorgenkindje van de gemeente Tynaarlo. Dat er iets moet gebeuren staat echter buiten kijf. Veel inwoners zijn niet te spreken over de huidige invulling en ook de gemeente geeft aan dat het tijd is dat er iets gaat gebeuren. In 2009 koopt de gemeente Tynaarlo de locatie Hoofdweg 67 op. Dat is de plek van voormalige garage Koops. In 2014 komt ondernemer Henk Doedens van de gelijknamige platenzaak samen met Harm de Vries van Vastgoud met een plan. De gemeenteraad stemt in met het voorontwerp waarin 24 appartementen, een strook retail en een parkeergarage gerealiseerd zouden worden. Dat plan is inmiddels omgezet naar 34 appartementen en een parkeergarage. Als een ieder zich lijkt te vinden in de plannen, komt vorig jaar een aantal Eelder ondernemers met een nieuw, integraal centrumplan voor de aanpak van het gehele centrum van Eelde. Mosterd na de maaltijd. Althans, voor het terrein Doedens/Koops. “Het lijkt wel alsof de ene ondernemer de andere ondernemer het brood uit de mond wil pakken. Doedens heeft in 2013 al een plan ingediend, waarover diverse afspraken zijn gemaakt. Wat mensen moeten begrijpen is dat het heel mooi is om over andermans spullen te beschikken, maar feit blijft dat je ze niet hebt”, aldus de wethouder.
“Er wordt op dit moment een situatie geschetst waarin het lijkt alsof ik niet met andere plannenmakers wil praten. Dat is niet het geval. Ik wil met iedereen praten over wat er over blijft. Ik ga alleen niet met ze praten over de grond van iemand anders. Dat lijkt me vanzelfsprekend.” De wethouder stelt dat wanneer het huidige plan van tafel wordt geveegd en dus alle tijd, geld en energie die een ieder er inmiddels in heeft gestoken voor niets blijkt te zijn geweest, dat het zo weer een jaar of tien duurt voordat men op hetzelfde punt komt als nu. “Dat is in geen geval wenselijk. Bovendien is dat sowieso geen optie, want die grond is binnenkort eigendom van BPD. Die contracten worden na de bouwvak waarschijnlijk getekend. Het is geen kwestie van gratis bier.”
We hebben als gemeente ingestemd met het feit dat de Jumbo de plek van Koops voor de time-being mag gebruiken als parkeerruimte totdat er voortgang in de procedure zou komen. Op dat punt zijn we helaas voor hen nu gekomen”, legt Kraaijenbrink uit. Bovendien blijkt het geschetste plan van de ondernemers dus onhaalbaar vanwege het feit dat er wordt besloten over andermans eigendom. De wethouder probeert het met beeldspraak te verduidelijken: “Als ik heel eerlijk ben, zitten er wel degelijk een hoop goede facetten in het plan van de ondernemers. Toch gaan ze aan iets essentieels voorbij en dat is het feit dat men beslist over de grond van een ander. Het is alsof ik een heel mooi plan heb om met een Ferrari naar Italië te rijden. Petje op, dakje open en een volle hutkoffer mee als bagage. Als ik echter geen Ferrari heb, wordt het heel lastig.”
Kraaijenbrink haalt ook de eventuele verplaatsing van het Klompenmuseum aan: “In het plan van de ondernemers wordt geopperd om als gemeente Tynaarlo de huidige locatie van het Klompenmuseum te kopen voor een waarde die gelijk is aan de koopsom van de locatie tussen de Primera en Café Boelens. Daar hebben wij ten eerste als gemeente simpelweg het geld niet voor en ten tweede dienen wij als gemeente grond altijd marktconform te verkopen. Het voor een euro overhevelen aan het Klompenmuseum is dus geen optie.“
Al met al een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt dus: “Ja, in principe wel. In oktober 2017 is een planologische procedure gestart over het plan ‘Doedens’. De gemeenteraad heeft vervolgens ingestemd met een voorontwerp bestemmingsplan. Er zijn toentertijd zelfs infoavonden gehouden door de projectontwikkelaar over de plannen. Kortom de kans die de ondernemers nu denken te pakken over de locaties Doedens en Koops, is al lang en breed vervlogen. Nogmaals over de rest van het centrum in Eelde ga ik echter graag met hen in gesprek.”
Het college heeft dinsdagochtend ingestemd met de verkoop van de grond aan BPD en dus staan de lichten voor de realisatie van plan ‘Doedens’ op groen, maar uiteindelijk is het laatste woord aan de gemeenteraad. “Het is netjes om eerst af te handelen wat al loopt. Daarna wil ik echt met iedereen praten over wat er over blijft en dat is voldoende. Er valt namelijk nog genoeg te verbeteren in Eelde”, besluit Kraaijenbrink.