Monumentje Janny Buring

Op 54-jarige leeftijd is Janny Buring uit Eelde op vrijdag 6 april 2007 overleden. We kennen Janny Buring als lid van de gemeenteraad van Tynaarlo, maar ze is vooral bekend door haar bruisende levensstijl. Een stijl waar we wel eens jaloers op waren.

Ze had het, als we in gesprek waren, vaak over haar portretfoto’s die ze verzamelde. Die moesten een boek worden. Moet je ons niet vergeten adviseerden we haar. Ook in de raad was haar pleidooi voor het Drents een steeds terugkerend ritueel. Steevast droeg zij een gedicht voor in het Drents. En dan de baanverlenging van luchthaven Eelde. De spil. Degene die richting gaf aan Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde. Die in een onbewaakt ogenblik door een actie dit 13.000 handtekeningen opleverde voor de baanverlenging. En die baanverlenging kwam er.

Als eerbetoon werd door Vrienden Airport Eelde en Groningen Airport Eelde een bankje en een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Janny Buring. Maar als zo vaak, na enige tijd raakt ook Janny Buring in de vergetelheid en blijkt zelfs het monument als eerbetoon gecreëerd, te worden vergeten. We dachten dat de gemeente dit in haar regulier onderhoud had meegenomen. Nee, was het antwoord tijdens de navraag. Of ze het toch wilden meenemen. Nee, was het antwoord van de PvdA wethouder Berends. Vandaar dat we als Leefbaar Tynaarlo in 2016 maar zelf het voortouw hebben genomen het monumentje te ontdoen van het hoge gras en de bankjes te schuren en te voorzien van goede lak. Daarmee hopende weer aandacht te geven aan iemand die zeker binnen de leefgemeenschap van Eelde een belangrijke rol heeft gespeeld.

En weer heeft Leefbaar Tynaarlo bij de perspectiefnota 2017 aandacht gevraagd voor het Monumentje van Janny Buring. Wederom was er niet gemaaid. En gezien het feit dat honderden passanten bij het monumentje, even zittende op de 2 bankjes, kunnen genieten van het wijdse uitzicht over het vliegveld, had Leefbaar Tynaarlo in de laatste raadsvergadering aangegeven dan maar samen met de CDA wethouder Lammers te gaan maaien. Dit ging ook deze nieuwe wethouder te ver. Vandaag is alsnog geregeld dat er wordt gemaaid om en nabij het monumentje. Eind goed al goed.

Leefbaar Tynaarlo