Nieuwbouw brandweerkazerne luchthaven Eelde alweer vertraagd; burgemeester houdt druk op de ketel

Over exact negen maanden moet er een nieuwe brandweerkazerne op Groningen Airport Eelde staan. Maar de aandeelhouders van de luchthaven maken geen haast en hebben de beslissing over de investering maar weer eens uitgesteld.

Het dak van de huidige kazerne lekt, er zit asbest in, de arbo-normen worden met voeten getreden. Brandweercommandant Jan Huizing heeft zestien jaar lang geijverd voor nieuwbouw. Medio 2018 leek er schot te komen in de zaak, maar inmiddels lijkt die weer in het slop te raken.

Bouwkosten zijn flink opgelopen

De aandeelhouders van GAE (de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo en de provincies Drenthe en Groningen) hebben onlangs vergaderd over de bouwkosten. Gedurende al het gepalaver zijn die nogal opgelopen. Voor het oorspronkelijke begrote bedrag van 3,4 miljoen willen aannemers het niet meer bouwen.

Het ziet er naar uit dat de investering nu zo’n 4,7 miljoen euro gaat bedragen, zo staat in een nota van de gemeente Assen. De aandeelhouders hebben zich weer eens achter de oren gekrabd en wachten nog even een nieuw rapport af. Dat moet komen van de gemeente Tynaarlo en gaat over de bouwkundige staat van het huidige pand en over de wettelijke eisen voor toezicht en handhaving.

Burgemeester wil per 1 januari een nieuwe kazerne

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo heeft, in zijn rol als toezichthouder op de veiligheid, herhaaldelijk laten weten dat er per 1 januari 2020 een nieuwe brandweerkazerne moet staan. ,,Ik blijf daarbij’’, stelt Thijsen in een reactie op het uitstel van de aandeelhouders. ,,De brandweer is belangrijk voor de veiligheid, dus moet er een kazerne staan die aan de eisen voldoent. Dat rapport verschijnt over twee weken, hopelijk nemen de aandeelhouders dan een beslissing.’’

De aandeelhouders staan voor een dilemma. Ook zij willen geen concessies doen aan de veiligheid. Toch hikken ook zij aan tegen de meerkosten. Daarom willen zij eerst het rapport van de gemeente Tynaarlo bestuderen alvorens zij akkoord gaan met de extra middelen.