Persbericht: Aardbevingen

De lokale partij Leefbaar Tynaarlo, in samenwerking met de Partij voor het Noorden Oldambt en Gezond Verstand Haren, roepen inwoners op met schade door de aardbevingen hun vouchers NIET te accepteren.

Accepteren betekent namelijk: tekenen bij het kruisje en nooit meer recht hebben op schadeloosstelling! Gisteren hebben deze gedupeerden een brief van de nationaal coördinator ontvangen waarbij hen te verstaan is geven dat hun schade NIET veroorzaakt is als gevolg van de aardgaswinning, maar door andere factoren. Meer specifiek werd door Hans Alders zelfs de oorzaak neergelegd bij de bouwers van de huizen, de aannemers dus in onze regio.

De lokale partijen zijn het hier niet mee eens, alle gedupeerden hebben immers schade ontdekt NA een beving. Nu afkopen betekent nooit meer klagen!

De gedupeerden en hun gemeenten zijn op de hoogte gesteld van het feit dat ze in het zogenaamde buitengebied wonen. Inwoners uit het buitengebied kunnen dus geen aanspraak maken op schadeloosstelling want daar is geen schade als gevolg van de gaswinning. Volgens het rapport van de Nationaal Coördinator wordt de schade veroorzaakt door o.a. gerooide bomen, langsrijdende treinen en krimpende bouwmaterialen.

De lokale partijen: Leefbaar Tynaarlo, Partij voor het Noorden Oldambt en Gezond Verstand Haren roepen hun colleges van B&W en collega raadsleden op zo snel mogelijk elkaar op te zoeken en samenwerking te bewerkstelligen, gezamenlijk hun inwoners te helpen.
” accepteer geen afkoopsom!”

Leefbaar Tynaarlo roept het college van B&W van de gemeente Tynaarlo op een pact te sluiten met Haren, Assen, AaenHunze en Oldambt. Leefbaar Tynaarlo heeft met gekromde tenen het laatste nieuws rondom de aardbevingsschade aangehoord.
 Onze inwoners wonen vanaf 31 maart jongstleden van de ene op de andere dag in het buitengebied en alle schade die ze hebben aan hun huis en haard is NIET veroorzaakt door de gaswinning!

Volgens de nationaal coördinator is de schade door van alles veroorzaakt , maar niet door de aardbevingen. Hun huizen hebben volgens het laatste onderzoek scheuren in de muren omdat de bouwmaterialen van de woningen zijn gaan krimpen, omdat er treinen langs reden, omdat er bomen zijn gerooid, omdat er vrachtwagens langsreden omdat…. alles… behalve de aardbevingen dus.

En daarom wordt deze schade nu allemaal C-schade genoemd. Omdat de afwikkeling nu al zolang duurt kunnen deze inwoners nu een tegoedbon krijgen van 1500 euro!
Als u die accepteert mag u echter nooit meer zeuren over schade….
Want uw huis staat in het buitengebied! Dat wisten wij ook niet, maar alle schade buiten de zogenaamde contour is dus geen bevingsschade, daarbinnen wel. Die huizen staan nu ineens in het binnengebied.

De NAM zal zich er niet meer mee bemoeien, die trekt zich terug. Maar alleen waar het gaat om schades veroorzaakt door het Groninger gasveld. De schades in o.a. Zuidlaren zijn veroorzaakt door andere gasvelden en daar bemoeit de NAM zich nog volop mee.
Maar hoe bepaal je nu of je schade uit Groningen of Drenthe komt als je in Zuidlaren, Annen, Haren, Onnen, Glimmen of Noordlaren woont? Sinds wanneer houdt een aardbeving op drie kilometer diepte zich aan gemeente- of provinciegrenzen??

En woon je dan ineens niet meer in het buitengebied als de schade uit Drenthe komt? En hoe gaat het dan met de afwikkeling? Gaat, in het geval van ‘Drentse’ schade, de NAM toch verwijzen naar het rapport van gisteren? “Er rijdt een trein langs uw huis mevrouw, en de bouwmaterialen in uw huis zijn enorm gekrompen de laatste jaren”.
In alle gevallen zijn we de gebeten hond!

Leefbaar Tynaarlo hoopt daarom dat onze inwoners geen gebruik zullen maken van de afkoopvouchers, maar blijven vechten voor gerechtigheid!
 Leefbaar Tynaarlo roept het college van B en W met klem op om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de colleges van de andere gemeenten in Groningen en Drenthe (en zelfs Friesland) die nu aan de zijlijn zijn gezet. Smeed een bond, samen kunt u voor uw gedupeerde inwoners opkomen. Faciliteer hen zoveel mogelijk door hen van de juiste informatie te voorzien, laat u zelf informeren over het aantal schadegevallen in uw gemeente (deze komen nu namelijk niet automatisch bij de gemeente terecht)
Hoopgevend is dat uit betrouwbare bron aankomende maandag contacten zullen zijn tussen verschillende gemeenten.

Leefbaar Tynaarlo zal van uit haar rol als onafhankelijke politieke partij ook haar collega’s in andere gemeente opzoeken en hoopt dat al die raadsleden van alle partijen bereid zijn voor haar inwoners op te komen. Gezond Verstand Haren en Partij voor het Noorden Oldambt doen hetzelfde! (Zie bovenstaand bericht)
Voor Leefbaar Tynaarlo is de maat nu echt vol, duizenden mensen in onze provincie Drenthe en Groningen worden letterlijk aan de zijlijn gezet. Terwijl iedereen weet dat hun schade pas is ontstaan na een aardbeving. Hier klopt wat ons betreft helemaal niks van.

U kunt ons altijd mailen of bellen als u inwoner van de gemeente Tynaarlo bent en gedupeerde bent in dit verhaal. leefbaartynaarlo@hotmail.com of onze contacten werkgroep 0598-491401 of 06-51515585