Roomser dan de paus of ?

De laatste tijd draaien we aardig door en voeren we verhitte discussies. Komt dat door de warmte? Denk het niet. Komt het door het klimaat? Misschien wel.

Actueel is het woordje duurzaamheid. Iedereen praat erover en ondernemers gebruiken het om zich in commerciële zin positief te onderscheiden. Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip. Samengevat komt het er op neer dat in een duurzame wereld wij, het milieu en niet onbelangrijk de economie met elkaar in evenwicht dienen te blijven. Duurzaamheid wordt het nieuwe verdienmodel. Misschien wel omdat er anders uiteindelijk niets meer te verdienen valt.

Om dicht bij huis te blijven krijgen we het nieuwe credo om van het gas af te gaan voorgeschoteld. Elektriciteit zou schoner en minder gecompliceerd zijn. Dus straks als we allemaal tegelijkertijd gaan koken en daardoor een piekbelasting veroorzaken, zitten we zonder stroom omdat bij de leverancier de stoppen er uit springen. Gas uit Rusland willen we niet, want we willen niet afhankelijk zijn van Poetin’s grillen. We willen wel afhankelijk zijn van olieleveranciers die met hun miljarden winsten dubieuze groeperingen financieren waar we niet mee om kunnen gaan. Een kerncentrale willen we niet, want het afval is een onafzienbaar probleem. Wel willen we centrales die worden gevoed met houtsnippers. Met gevolg dat duizenden hectare bos in Nederland verdwijnen. In verhouding dezelfde catastrofe als door de ontbossing van o.a. het Braziliaanse Amazonewoud wordt veroorzaakt.

Dan het probleem CO2 en stikstof. Bomen halen veel overtollig CO2 uit de lucht. Maar die kappen we massaal en verbranden die in energiecentrales. Ik krijg het er maar warm van. Misschien is het een ideetje om alle voertuigen met banden op te pompen met CO2! Dat is een prima opslag qua capaciteit. Alleen een beetje weinig en eenmalig.

Deze week verbreken we weer hitterecords. Onze energiehonger is nog niet gestild, terwijl we al slap in de schaduw hangen van de hitte. DE oplossing is nog niet te geven. Maar de zoektocht moet zo snel mogelijk tot resultaten gaan leiden, want zo redden we het niet op onze planeet. Deze week memoreren we dat het 50 jaar geleden is dat de eerste mens op de maan landde. Vanuit de ruimte gezien is onze planeet blauw. Vanuit mijn raam gezien is het grasveld bruin en zeer verhit.

CK2019