Woonboten De Groeve eindelijk defintief.

Legalisatie ligplaatsen woonboten De Groeve

de groeve Ze wonen er al zeker vijf jaar met toestemming van de gemeente, maar binnenkort worden de vijf ligplekken van woonschepenbewoners van De Groeve helemaal gelegaliseerd.

De gemeente Tynaarlo werkt aan een bestemmingsplan waarin de vijf ligplaatsen zijn geregeld. Wanneer dat klaar is, komt definitief een eind aan een lang slepende kwestie tussen de gemeente en de woonbootbewoners. Tynaarlo wilde eerst geen woonschepen, maar stemde er uiteindelijk na veel procedures en druk vanuit de raadsfractie van Leefbaar Tynaarlo mee in.

B en W hebben het concept-bestemmingsplan nu klaar. Arjan Niewold, een van de bewoners, is blij. Zelf procedeerde hij jarenlang met de gemeente over een geschikte ligplek. Slot van het liedje was dat hij in de Oostermoerse Vaart mocht liggen.

„De gemeente heeft het allemaal keurig geregeld en ik woon hier met veel plezier”, zegt Niewold. Dit geldt echter vooral de technische voorzieningen; juridisch is nog niet alles voor de bakker. Dat is belangrijk. Verkoop van zo’n schip lukt bijvoorbeeld alleen met een legale ligplaats.

De gemeenteraad sprak in 2014 uit dat de ligplaatsen in een bestemmingsplan geregeld moesten worden. Daarna onderzocht Gasunie of een nabijgelegen hogedruk-gasleiding gevaarlijk was, en stelde in 2015 vast van niet.

Tynaarlo liet bureau BügelHajema de locatie onderzoeken en stelt nu vast dat verandering van het bestemmingsplan zonder verder milieu-onderzoek kan. (bron: DvhN Hilbrand Polman)