Zwembad de Plons in Vries

Uit onze brief naar het College:

Op de valreep van dit weekend werden we opgeschrikt door een bericht van RTV Drenthe: Zwembad de Plons in Vries zal na oktober 2021 verleden tijd zijn. Adviesbureaus hadden de directie in het oor gefluisterd dat het bad beter kan worden gesloten. Efficiënter. Boekhoudkundig afgeschreven. Eerst dachten we nog dat dit een verlate één april grap was, maar niets is minder waar. De directie kiest ervoor een zwembad, dat met behulp van de Tynaarlose gemeenschap gered is, toch te sluiten. De vele gebruikers waaronder de bewoners van de Brinkstichting, leden van Sportclub Bartje (gehandicaptensport), senioren zwemmen, zwemlessen voor jongeren uit Vries en omstreken in de wintermaanden, wedstrijdzwemmers etc., hebben nu geen mogelijkheid meer na oktober.

In april 2016 is het zwembad grondig gerenoveerd voor een slordige 800.000 euro. Deze kosten zijn opgebracht door vele acties door sympathisanten van zwembad de Plons te Vries  van Koninklijke Visio de Brink. Het zwembad kon weer jaren verder. De jaarlijkse kosten werden door de renovatie geminimaliseerd. Was daar eerst jaarlijks 160.000 euro voor nodig, na de renovatie werd dit gehalveerd. Na de renovatie was ook het chloor verleden tijd. Nu werd zout als vervangmiddel gebruikt voor o.a. het schoonmaken. Iedereen blij.

Het besluit van de directie is slecht gevallen binnen Tynaarlo. We krijgen vele reacties: onbegrijpelijk en niet kunnen vatten. Om geld hoeft men het niet te laten. Tot 2019 was er nog een omzet van jaarlijks 165 miljoen euro en een eigen vermogen van afgerond 44 miljoen. Het is een Stichting dus winstuitkeringen of dividenduitkeringen worden er niet gedaan. Vandaar dat het eigen vermogen ruim 40x is toegenomen van 2009 tot heden. Ook is er nog een stichting: de Vrienden van Koninklijke Visio, goed voor 2.3 miljoen aan eigen vermogen. Hier had/kan dus een beroep op worden gedaan.”

Wat feiten over de zwembaden in Tynaarlo:

  • De openbare zwembaden van Tynaarlo zijn Lemferdinge, Aqualaren en de Leemdobben; zij zijn ondergebracht bij een aparte stichting, die zelfstandig functioneert onder een eigen directie.
  • Zwembad de Plons hoort daar dus niet bij; het is een privé zwembad, dat valt onder Visio de Brink.
  • Naast de bewoners van Visio de Brink, wordt het zwembad ook verhuurd voor allerlei activiteiten zoals zwemles, zwemmen voor ouderen en fysiotherapie.
  • Er zijn ook nog andere privé zwembaden in Tynaarlo.
  • Vroeger was er een zwembad bij de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde. Dit zwembad was sterk verouderd en is al jaren gesloten.